‘George Floyd chết không phải vì cảnh sát, mà vì…ma túy’

Wiki Twitter Facebook Instagram Linkedln

(Sự kiện) – Chính trị gia Paul Roberts bàn về bản chất các “cuộc biểu tình ôn hòa” ở Mỹ và cách áp đặt chủ nghĩa phân biệt chủng tộc vào tư duy người Mỹ.

Xin giới thiệu bài viết với tiêu đề và phụ đề trên của học giả Mỹ Paul Craig Robert. Bài đăng trên “Svobodnaia Pressa”ngày 21/6/2020 qua bản dịch sang tiếng Nga của tác giả X. Dukhanov.

image.png

Paul Craig Robert

Xin giới thiệu tóm tắt về tác giả Paul Craig Robert: Tiến sỹ kinh tế – nguyên Thứ trưởng Bộ Tài chính Hoa Kỳ thời Tổng thống Ronald Reagan.

Chủ biên Đường lối kinh tế của chính phủ Mỹ từ năm 1981-1989 dưới tên gọiReaganomics“. Biên tập viên và bình luận viên Tạp chí Phố Wall, tạp chí Businessweek và Hãng thông tấn Scripps Howard News Service.

Từng phụ trách một chuyên mục trên tờ Thời báo Washington; là tác giả của nhiều cuốn sách viết về những vấn đề lớn nhất của thời đại chúng ta.

Sau đây là nội dung bài báo:

image.png

Trên ảnh: Biểu tình ở New York. Ảnh: AP/TASS  

Không phải cảnh sát giết George Floyd. Theo một báo cáo xét nghiệm độc tính vừa mới công bố, G. Floyd chết vì trong máu anh ta có fentanyl với nồng độ cao gấp ba lần mức gây chết người.

Fentanyl là một loại ma túy nguy hiểm, mạnh hơn heroin tới 50 lần. Bạn có thể đọc và kiểm tra tất cả những điều này trong bài báo: “Có thể George Floyd đã chết vì dùng ma túy quá liều?”. Trong bài báo trên có dẫn các kết quả báo cáo khám nghiệm tử thi.

Xin các vị hãy dành một phút để suy ngẫm về chuyện này. Điều gì sẽ xảy ra với một xã hội khi mà trong xã hội đó sự thật đã không còn một ý nghĩa nào nữa?

Các phương tiện truyền thông Hoa Kỳ, Đảng Dân chủ, những người tự do da trắng cùng những lời thanh minh xin lỗi (người da màu) từ phía những người (da trắng) cánh tả đã “dồn tất cả” cho công cuộc” chống “chủ nghĩa phân biệt chủng tộc da trắng”- đến mức đã vội vàng đưa ra các kết luận theo cách họ muốn và bằng cách đó đã “truyền cảm hứng” cho các cuộc bạo loạn và cướp bóc, hôi của dẫn đến hậu quả là nhiều thành phố Mỹ phải chịu những tổn thất nặng nề về tài sản, một số người đã bị giết, nhiều người bị tàn tật, còn mối quan hệ giữa các chủng tộc đã xấu đi nghiêm trọng.

image.png

Các đảng viên Đảng Dân chủ giữ chức thị trưởng và thống đốc bang – đã từ chối thực hiện bổn phận của mình. Cảnh sát và Vệ binh Quốc gia, những người đang cố gắng kiềm chế bạo lực, lại không nhận được sự ủng hộ.

Ngay cả Chủ tịch Hội đồng Tham mưu trưởng Liên quân và Bộ trưởng Quốc phòng do chính ông D.Trump bổ nhiệm cũng cam chịu nạn bạo loạn và cướp bóc và bằng cách đó đã phá hoại vị thế của tổng thống, người đang có ý định hành động kiên quyết để dẹp cuộc nổi loạn.

Công việc làm ăn kinh doanh của nhiều người đã bị hủy hoại, nhưng trong phần lớn các trường hợp, các công ty bảo hiểm sẽ không chi trả bồi thường những thiệt hại do bạo loạn gây ra.

Các chính trị gia và các phương tiện truyền thông Mỹ sẽ phải chịu trách nhiệm về những thiệt hại hàng tỷ đô la do “các cuộc biểu tình ôn hòa” gây ra. Những người bị hại chắc chắn sẽ phải khởi kiện tập thể.

Khi các sĩ quan cảnh sát ở bang Minnesota bị cố tình buộc tội giết George Floyd ra tòa, bồi thẩm đoàn sẽ vì sợ nên phải kết án họ. Câu chuyện này được khắc trên đá, và có quá nhiều nhóm lợi ích mạnh can dự rồi.

Các phương tiện truyền thông đã thực hiện một cuộc điều tra và xét xử (thay cho cơ quan chức năng) chống lại cảnh sát rồi.

Và bồi thẩm đoàn vì sợ nên sẽ không dám đi ngược lại định hướng dư luận đã được tạo ra bởi giới truyền thông và những người tự do da trắng.

Những tác động kiểu này sẽ gây ra những hậu quả thảm khốc đối với tinh thần của của cảnh sát và những cam kết duy trì luật pháp và trật tự của họ. Cảnh sát giờ đã phải lùi bước khi phải đối mặt với những tội ác do người “da màu” thực hiện.

Người da đen đã biết được rằng họ được miễn dịch (không bị trừng phạt) trước những hành vi hung hăng của chính mình.

Đối với bọn tội phạm, các cuộc biểu tình kiểu như thế này là một cơ hội béo bở để kiếm lời. Hãy chờ xem, chắc chắn là sẽ còn nhiều cuộc “biểu tình ôn hòa” hơn nữa.

Những sự lạm dụng cực đoan xảy ra ở Miền Nam nước Mỹ trong giai đoạn Tái thiết * đã đầu độc mối quan hệ giữa người da trắng và người da đen.

Đến năm 1900, khi các chính trị gia miền Nam như James C. Vardaman ** ở Mississippi giành lại được quyền lực từ “các túi tiền” (nhà giàu) và giới quý tộc Miền Nam, đã bắt đầu nuôi dưỡng lòng căm thù chủng tộc đối với người da đen.

Những người như James C. Vardamancũng tận dụng quy trình bầu cử để đánh bại các nhà lãnh đạo miền Nam – như Leroy Percy **, một người rất hăng hái hoạt động nhằm xây dựng một sự hòa hợp nhất định trong mối quan hệ giữa các chủng tộc.

Ngày nay, quá trình này đã được đảo ngược. Bây giờ thì chính những người tự do da trắng đồng hành với những người da đen lại đang châm ngòi cho sự căm ghét chủng tộc đối với người da trắng.

Những người tự do da trắng đã dựng nên một câu chuyện giả mạo được hình tượng hóa bằng “Dự án New York Times” 1619 *** với một định đề là nước Mỹ được hình thành trên nền tảng của chủ nghĩa phân biệt chủng tộc da trắng.

Cách nghĩ này giờ đã “ngấm” vào hệ thống giáo dục và trên các phương tiện truyền thông đại chúng. Điều đó có nghĩa là tình trạng chia rẽ giữa người da trắng và người da đen chỉ có thể ngày càng trở nên tồi tệ hơn.

Chính cái chính sách (duy trì) bản sắc- hệ tư tưởng chính thức của Đảng Dân chủ và những người cánh tả Mỹ, đã làm chia rẽ dân chúng Mỹ. Người Mỹ được chia thành các nhóm thù địch nhau dựa trên dấu hiệu chủng tộc, giới tính và sở thích tình dục.

Cả Đảng Dân chủ và những người cánh tả đều đã không còn có thể đại diện cho giai cấp công nhân được nữa- đối với họ, giờ giai cấp này đã trở thành kẻ thù – là những “Trump đáng khinh” rồi.

Bằng cách chia rẽ nhân dân Mỹ, giới tinh hoa cầm quyền đã làm cho họ không còn có thể chống lại mình một cách hiệu quả được nữa. Vì sự mất đoàn kết (của nhân dân) luôn phục vụ cho lợi ích của giới cầm quyền- nên giới cầm quyền họ sẽ cố duy trì trạng thái chia rẽ đó.

Chúng ta sẽ còn phải chứng kiến lòng thù hận chủng tộc hoành hành trong tương lai.

Liệu có thể hy vọng rằng một số nhân vật có trách nhiệm nào đó trong cộng đồng dân chúng da đen tiến lên phía trước một bước và hợp tác với người da trắng để xây dựng một tình bạn giữa các chủng tộc, thứ mà một xã hội đa văn hóa rất cần không?

Bất kỳ một người Mỹ da đen nào nếu cố gắng trở thành một nhà lãnh đạo như vậy sẽ bị truy đuổi ngay (khỏi cộng đồng) như một “Bác Tom” tận tụy “làm tay sai” cho “bọn phân biệt chủng tộc da trắng”.

Cả ở Mỹ và cả ở thế giới Phương Tây, sự thật giờ đã không còn quan trọng nữa.

Những bằng chứng thực tế nhưng không phù hợp với các cảm xúc được đánh thức đều sẽ bị bác bỏ và sẽ bị gán cho là phân biệt chủng tộc hoặc phân biệt giới tính, hoặc là một hình thức tội lỗi nào đó khác nữa.

Nói cách khác, tại nước Mỹ, sự thật đã mất đi sức mạnh của mình. Không thể còn dùng sự thật để đấu tranh với các hệ tư tưởng phá hoại được nữa. Bạn có thể tự mình kiểm tra nhận định này.

Hãy thử cố gắng thuyết phục CNN, New York Times, NPR, một giáo sư tự do da trắng thành viên của Antif nào đó, hay là một người biểu tình da đen rằng George Floyd đã tự giết mình do sử dụng ma túy quá liều xem.

Chắc chắn họ sẽ bác bỏ cái báo cáo về độc tính đó với lý do là bản báo cáo này được bịa ra nhằm bao che cho bạo lực phân biệt chủng tộc của cảnh sát đối với người da đen, và bạn sẽ bị cáo buộc là người ủng hộ chủ nghĩa phân biệt chủng tộc và là đệ tử của hệ tư tưởng về sự ưu việt của người da trắng.

Những cách giải thích về phân biệt chủng tộc của Mỹ hiện nay luôn hướng tới việc kích động lòng hận thù của những người da đen và cảm giác có lỗi của những người da trắng. Và bởi vì sự thù địch của người da đen ngày càng tăng và sự tự tin của người da trắng ngày càng giảm, xã hội sẽ sụp đổ.

Như tôi đã từng viết, Mỹ và toàn bộ thế giới Phương Tây đang sống trong “Trại của các vị Thánh” ****.

Phần chú thích (của tác giả)

* Tái thiết miền Nam – một giai đoạn trong lịch sử nước Mỹ, ngay sau khi Nội chiến kết thúc, từ năm 1865 đến năm 1877, đây là thời kỳ tái hòa nhập các bang Miền Nam của Liên minh miền Nam bị bại trận vào xã hội Mỹ. Đây cùng là thời gian hệ thống nô lệ bị bãi bỏ trên toàn nước Mỹ.

** Leroy Percy (9 tháng 11 năm 1860 – 24 tháng 12 năm 1929) – luật sư, chủ đồn điền, và một chính trị gia Bang Mississippi. Năm 1910, ông được cơ quan lập pháp bang bầu vào Thượng viện Hoa Kỳ và làm việc tại Thượng Viện đến năm 1913.

Thua nhà dân túy James Vardaman trong cuộc bầu cử thượng nghị sỹ toàn quốc đầu tiên Hoa Kỳ tại Mississippi năm 1912 (James Kimble Vardaman, 26 tháng 7 năm 1861 – 25 tháng 6 năm 1930).

J. Vardaman, một người nổi tiếng với biệt danh “Thủ lĩnh DaTrắng Vĩ đại” đã nhận được sự ủng hộ của cử tri nhờ tuyên truyền chủ nghĩa dân túy và sự ưu việt của người da trắng.

*** Dự án 1619 là một dự án đang được thực hiện do báo New York Times khởi xướng vào năm 2019 với mục tiêu: “xem xét lại di sản của chế độ nô lệ tại Hoa Kỳ nhân kỷ niệm 400 năm ngày xuất hiện của người ‘Châu Phi đầu tiên” trên đất Virginia”.

**** “Trại của các Vị Thánh” (tên gọi khác là “Trại của những người được chọn” – The Camp of the Saints – cuốn tiểu thuyết xuất bản năm 1973 của tác giả và nhà nghiên cứu Công giáo Jean Raspail.

Tiểu thuyết này mô tả qúa trình diệt vong của nền văn minh Phương Tây do các làn sóng nhập cư của dân chúng từ các nước thế giới thứ ba vào nước Pháp và các nước Phương Tây khác

Lê Hùng- Nguyễn Hoàng (dịch)

Nguồn: https://baodatviet.vn/the-gioi/su-kien/george-floyd-chet-khong-phai-vi-canh-sat-ma-vi-ma-tuy-3409184/ 

George Floyd Was Not Killed By Police

Paul Craig Roberts

George Floyd was not killed by police.  According to the toxicology report, Floyd died from a concentration of Fentanyl in his blood three times the fatal dose. Fentanyl is a dangerous opioid 50 times more potent than heroin. You can read the analysis here—https://www.unz.com/article/or-did-george-floyd-die-of-a-drug-overdose/ .  A link is provided to the autopsy report.

Think about this for a minute.  What becomes of a society in which facts do not matter? The US media, Democrat Party, white liberals, and the sorry excuse for a leftwing are so primed for “white racism” that they jumped to their desired conclusion and egged on riots and looting that resulted in massive property damage in multiple cities, some deaths, many injuries, and much damage to racial relations. Democrat mayors and governors stood down. Police and National Guard attempting to contain the violence were not supported. Even the Chairman of the Joint Chiefs of Staff and Trump’s Secretary of Defense accommodated the rioting and looting by undermining President Trump’s stand against it. Many people’s businesses were wiped out, and in most cases insurance does not cover damage from riots. The politicians and the media are responsible for the billions of dollars the “peaceful protests” cost. Those who suffered the damage should bring class action suits.

 When the Minnesota police, who have been falsely charged with George Floyd’s murder, are tried, the jurors will be afraid not to convict. The story is set in stone, and too many powerful interests are committed to it. The police have already been tried and convicted in the media, and the jurors will fear going against public opinion that the media and white liberals have orchestrated. The effect on police morale and commitment will be devastating. Already police are standing down when faced with crimes committed by “people of color.” Blacks are learning that they have immunity from their violent behavior. For the criminal element, protests are profit opportunities.  Expect more “peaceful protests.”

The extraordinary abuses imposed on the defeated South by Reconstruction poisoned the relations between whites and blacks. By 1900 Southern politicians, such as James K. Vardaman of Mississippi, in efforts to wrest power from money and the southern aristocracy cultivated racial hatred toward blacks among poor whites and used the electoral process to defeat Southern leaders such as Le Roy Percy who worked for racial harmony.

In our time, this process has been reversed. Now white liberals foment among blacks racial hatred against white people. White liberals have made up a false history, symbolized by the New York Times’ 1619 Project, that the United States is based on white racism. This history is now institutionalized in the educational system and the media, which means that the rift between whites and blacks can only worsen.

Identity Politics, the official ideology of the Democrat Party and of what passes for a leftwing, disunites the population. Americans are divided into hostile groups by race, gender, and sexual preference. Neither the Democrats nor the left any longer represent the working class, now defined as the enemy—“the Trump deplorables.” By disuniting Americans, the ruling elites have made effective opposition to them impossible.  As disunity serves the interests of the ruling elites, they will ensure that it continues. We can expect more cultivation of racial animosity.

Can we hope that responsible elements in the black population will step forward and unite with white counterparts to produce the amity among races that a multicultural society requires?  Any black American who attempted such leadership would be dismissed as an “uncle Tom” in service to white racism.

Facts no longer matter in the US or in the Western World. Factual accounts that do not satisfy the woke emotions are dismissed as racist or sexist or some other form of sin. In other words, truth in America has lost its power.  It is no longer possible to combat destructive ideologies with truth. You can test this yourself. Try to convince CNN, New York Times, NPR, a white liberal professor, a member of Antifa, or a black protester that George Floyd killed himself by over-dosing on a dangerous opioid.  They will dismiss the toxicology report as a coverup of racist police violence against blacks, and they will dismiss you as a racist white supremacist.  

 The racist interpretation of America is designed to build anger among blacks and guilt among whites. As black hostility rises and white confidence declines, the society unravels.  

As I have written, the US and the entirety of the Western World are living The Camp of the Saints

Source: https://chaosinformation.wordpress.com/2020/06/21/paul-craig-robertsgeorge-floyd-was-not-killed-by-police/

Or Did George Floyd Die of a Drug 

Overdose?

Fatal Fentanyl: A Forensic Analysis

JOHN-PAUL LEONARD • JUNE 16, 2020

 • 5,500 WORDS • 581 COMMENTS • REPLY

“The centre cannot hold; Mere anarchy is loosed upon the world.” — W. B. Yeats, 1919

Truth is the first victim in politics. Factions and passions rule. Random facts are picked as weapons, no one thinks things through.

We need to understand the facts surrounding the death of George Floyd.


Many key facts are being ignored:

·   Floyd’s blood tests showed a concentration of Fentanyl of about three times the fatal dose.

·   Fentanyl is a dangerous opioid 50 times more potent than heroin. It has rapidly become the most common cause of death among drug addicts.

·   The knee hold used by the police is not a choke hold, it does not impede breathing. It is a body restraint and is not known to have ever caused fatal injury.

·   Floyd already began to complain “I can’t breathe” a few minutes before the neck restraint was applied, while resisting the officers when they tried to get him into the squad car. Fentanyl affects the breathing, causing death by respiratory arrest.

·   It was normal procedure to restrain Floyd because he was resisting arrest, probably in conjunction with excited delirium (EXD), an episode of violent agitation brought on by a drug overdose, typically brief and ending in death from cardiopulmonary arrest.

·   The official autopsy did indeed give cardiopulmonary arrest as the cause of death, and stated that injuries he sustained during the arrest were not life-threatening.

·   Videos of the arrest do not show police beating or striking Floyd, only calmly restraining him

·   In one video Floyd is heard shouting and groaning loudly and incoherently while restrained on the ground, which appears to be a sign of the violent, shouting phase of EXD. His ability to resist four officers trying to get him into the squad car is typical of EXD cases. A short spurt of superhuman strength is a classic EXD symptom.

Minneapolis police officers have been charged with Floyd’s murder. Yet all the evidence points to the fact that Floyd had taken a drug overdose so strong that his imminent death could hardly have been prevented. In all likelihood, the police were neither an intentional nor accidental cause of his death. These crucial facts have been completely ignored in the uproar.

It is widely believed that George Floyd died from a police officer’s knee on his neck, whether due to asphyxiation or neck injury. That may be how it looks, to a naïve viewer. In reality, the county autopsy report says he died of a heart attack,[1] and states that there were “no life-threatening injuries.” Then how could they conclude it was homicide?

When scientists review scientific papers, they look primarily at the evidence, and give less weight to the conclusions, which are only the other fellow’s opinions. To blindly follow “expert opinions” is the Authoritarian View of Knowledge. This is no real knowledge at all, because to assess whether an expert is always right, we would need infinite knowledge, and doubly so when experts disagree. Not thinking for oneself is not really thinking.

So let us stick to the evidence. The county’s ambivalent autopsy also included the following hard facts: “Toxicology Findings: Blood samples collected at 9:00 p.m. on May 25th, before Floyd died, tested positive for the following: Fentanyl 11 ng/mL, Norfentanyl 5.6 ng/mL,… Methamphetamine 19 ng/mL… 86 ng/mL of morphine,” but draws no conclusions therefrom, noting only that “Quantities are given for those who are medically inclined.”

https://www.unz.com/wp-content/uploads/2020/06/Floyd-Overdose.jpg

Shouldn’t we be so inclined? This fentanyl concentration, including its norfentanyl metabolite at its molecular weight, was 20.6 ng/mL That is over three times the lethal overdose, following earlier reports where the highest dose survived was 4.6 ng/mL.[2]

If ever there was a leap before a look, we are in it now. Masses of people have become extremists, based on conclusions that are as false as they are hasty.

Regarding suffocation, the county medical examiner’s report found “no physical findings that support a diagnosis of traumatic asphyxia or strangulation.”[3] Pressure applied to the side of the neck, as in this case, and not to the throat, has little or no effect on breathing. One can easily verify this oneself.[4]

One difficulty is that there are public statements to the effect that the coroner ruled it a homicide, and the title of the autopsy report includes the term “neck compression.” But the words “homicide,” “restraint,” “stress” or “compression” do not appear in the 20-page body of the report. References to the neck are few — a couple minor abrasions, a contusion on the shoulder, and “The cervical spinal column is palpably stable and free of hemorrhage.” It is as if the title was chosen in regard to what was expected or proposed, but which was never found, and the title was never updated. There seems to be no support at all in the report body for the report title, which reads, “Cardiopulmonary arrest complicating law enforcement subdual, restraint, and neck compression.”

The term “cause of death” does not appear. The words “death” and “fatal” only appear in this comment in the lab report: “Signs associated with fentanyl toxicity include severe respiratory depression, seizures, hypotension, coma and death.

In fatalitiesfrom fentanyl, blood concentrations are variable and have been reported as low as 3 ng/mL.” Floyd’s fentanyl level was seven times higher.

If first impressions via the media fooled the coroner’s office, until they examined the body, we too can be fooled at first, but change our opinion according to the evidence.

Excited Delirium Syndrome

An additional hypothesis involves Excited Delirium Syndrome (EXD), a symptom of drug overdose which sometimes appears in the final minutes preceding death. EXD typically results from fatal drug abuse, in past years from cocaine or crack, more recently from fentanyl, which is 50 times more potent than heroin. Especially dangerous are street drugs like meth, heroin or cocaine laced with fentanyl.

According to an article in the Western Journal of Emergency Medicine (WJEM), 2011:[5] “Excited delirium (EXD) is characterized by agitation, aggression, acute distress and sudden death, often in the pre-hospital care setting. It is typically associated with the use of drugs. Subjects typically die from cardiopulmonary arrest… all accounts describe almost the exact same sequence of events: delirium with agitation (fear, panic, shouting, violence and hyperactivity), sudden cessation of struggle, respiratory arrest and death.”

It appears that an EXD episode began when the officers tried to get Floyd into the squad car. He resisted, citing “claustrophobia” — the onset of the fear and panic phase, and “I can’t breathe” — difficulty breathing due to fentanyl locking into the breathing receptors in the brain. (Classic symptoms of EXD are highlighted in bold.) He then exhibited unexpected strength from the adrenaline spike in successfully resisting the efforts of four officers to get him into the car. We may never know whether Floyd’s agitation was caused purely from the EXD adrenaline spike, or if it was aggravated by police attempts to subdue him — but a subject defying the efforts of multiple officers to subdue him is a very common theme.

When Chauvin pulled him out of the car he fell to the ground, perhaps due to disorientation and reduced coordination. Presumably this was when he injured his mouth and his nose started to bleed, and the police made the first call for paramedics.

While restrained on the ground, Floyd exhibited agitation (shouting and hyperactivity, trying to move back and forth) for several minutes. There is one brief video at this point. One hears Floyd shouting very loudly, as in the agitated delirium phase — it sounds like, “My face is stoned… ah hah, ah haaa, ah please people, please, please let me stand, please, ah hah, ah haaa!”[6]. In a few minutes this was followed by “sudden cessation of struggle, respiratory arrest and death,” shown in a later video, where he becomes exhausted, and had stopped breathing when the ambulance arrived.[7]

https://www.unz.com/wp-content/uploads/2020/06/3CopsOnShoutingGFloyd.jpg

It appears that disorientation had already set in when the store employees went to Floyd’s car and asked him to return the cigarettes he had bought for a fake $20 bill. He refused, and they reported the incident to the police, saying that he appeared to be very intoxicated. He certainly must have been, or he would have either returned the cigarettes or left quickly to avoid arrest. Loss of judgment is a symptom of the syndrome; this includes futile efforts to resist arrest.

Police Intervention and Intentions

The EXD diagnosis is controversial and in some quarters is viewed as an alibi for police brutality. The WJEM authors note, “Since the victims frequently die while being restrained or in the custody of law enforcement, there has been speculation over the years of police brutality being the underlying cause. However, it is important to note that the vast majority of deaths occur suddenly prior to capture, in the emergency department (ED), or unwitnessed at home.”

Regarding restraint, they note, “people experiencing EXD are highly agitated, violent, and show signs of unexpected strength, so it is not surprising that most require physical restraint. The prone maximal restraint position (PMRP, also known as “hobble” or “hogtie”), where the person’s ankles and wrists are bound together behind their back, has been used extensively by field personnel. In far fewer cases, persons have been tied to a hospital gurney or manually held prone with knee pressure on the back or neck.”

This latter position is what the accused officer Chauvin was applying, although at one point the team did consider using a hobble. Physical restraint of the subject has always been the classical procedure, to prevent the subject harming themselves or others. It has been proposed that restraint helps to forestall injury and death by conserving the subject’s energy, but most experts believe that by leading to an intense struggle, it increases the likelihood of a fatal outcome.

Since knowingly using counterfeit currency is a fairly serious offense, the Minneapolis officers were required to arrest Floyd and try to bring him in. When he violently resisted, the optimal choice could have been to let him sit against a wall and guard him while calling an ambulance. To be able to quickly switch from law enforcement mode to emergency care mode requires training in recognizing the symptoms.

The charge sheet against Chauvin included this exchange between the two white officers on the squad:[8] “”I am worried about excited delirium or whatever,” Lane said. “That’s why we have him on his stomach,” Chauvin said.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s